Došková chalupa i arboretum. Skryté skvosty, které nemají narváno, ale překvapí - iDNES.cz (2024)

Tøeba na zámku Uherèice na Znojemsku se kdysi s oblibou zastavovala šlechta po cestì z Prahy do Vídnì, v druhé polovinì 20. století se však stal nejznièenìjší památkou v zemi, na niž vypsali demolièní výmìr. Až v posledních letech se „zvedá z popela“ a po další etapì památkáøské rekonstrukce nyní pøedstavuje v nové prohlídkové trase východní zámecké køídlo.

„Na své místo se podaøilo vrátit nejen èást pùvodního vybavení, ale i vzácné barokní štuky italských mistrù, a to dokonce v obnovené barevnosti, jež leckoho pøekvapí,“ líèí Irena Navrkalová, tajemnice spoleènosti ZnojmoRegion, která dává dohromady turistickou nabídku oblasti.

V ní zaujme také barokní kaple svatého Floriána stojící na vysoké skále nad Moravským Krumlovem, která nabízí jednu z nejhezèích vyhlídek na mìsto. Vidìt kapli zevnitø je jedineèný zážitek, který se nabízí jen párkrát do roka.

Turistù je na jižní Moravì dost, zùstávají ale krátce. Pomoct má MojaKarta

Pøístupná je už i zøícenina hradu Cornštejn nedaleko Bítova. Novinkou je pátrací hra na motivy povìsti o vzteklém pánu a pokladu, který støeží velký èerný pes. K výroèí 90 let dostavby vranovské pøehrady se tu koná také fotografická výstava. „Zachycuje promìnu krajiny od pùvodního nezatopeného údolí pøes momentky ze zaniklé obce Bítov, stavbu pøehradní zdi a nového Bítova, napouštìní nádrže až ke snímkùm živého rekreaèního ruchu na Moravském Jadranu,“ pøibližuje autor výstavy Filip Drybèák, kurátor fotoarchivu muzea ve Znojmì.

O prvním kvìtnovém víkendu otevøela rovnìž došková chalupa v Petrovicích, unikátní ukázka pùvodního lidového stavitelství s krytinou ze žitné slámy, nebo ruèní papírna v Želeticích s tradièní manufakturní výrobou známou pøes dva tisíce let, kde si èlovìk vytvoøí svùj originální papír nebo vyzkouší historické zpùsoby psaní.

Ze skladu je opìt obøadní síò

Bøeclav v nedìli 19. kvìtna otevøe zrekonstruovanou židovskou obøadní síò z roku 1892 od významného rakouského architekta Franze rytíøe von Neumanna mladšího. „Spoleènì s prohlídkou židovského høbitova je to velmi pøíjemný zážitek a bude i možnost komentovaných prohlídek,“ avizuje Zuzana Šebková z místního informaèního centra.

Budova po válce sloužila jako èalounický a drogistický sklad, její špatný stav si v 90. letech vynutil alespoò základní opravu støechy. Až loni mìsto „vypucovalo“ síò dùkladnì. Podle odborné garantky Aleny Káòové se kladl velký dùraz na zachování a restaurování co nejvìtšího množství prvkù, v témìø pùvodním stavu je tøeba keramická dlažba z konce 19. století.

„Bližší turisty“ lákáme na ménì známá místa, øíká šéfka cestovního ruchu

„V zrestaurovaných prostorách je umístìna stálá expozice k historii židovské komunity v Bøeclavi a pøipomínka obìtí holokaustu. Objekt je využíván i pro hudební vystoupení a pøednáškovou èinnost,“ sdìluje Káòová.

Za návštìvu stojí rovnìž zrenovovaná Havlíèkova vila z éry Lichtenštejnù v srdci Poštorné, která slouží jako galerie s kavárnou, kde se historický genius loci propojuje s moderním designem.

Krásná místa krasu

V Moravském krasu na Blanensku se od kvìtna rozjel projekt „KRÁSná místa“ upozoròující právì na ménì známé turistické lokality. Na místech oznaèených nálepkou a plakátem s ledòáèkem øíèním, symbolem oblasti, se navíc dá využít slev a benefitù prostøednictvím speciálních poukazù.

„Ty se dají získat buï ubytováním v partnerských penzionech a hotelech, nebo pøi nákupu nad 300 korun ve vybraných turistických informaèních centrech,“ odhaluje øeditelka destinaèní spoleènosti DMO Moravský kras a okolí Petra Krylová.

Turistù míøících za vínem pøibývá, pobyty rezervují èasto na poslední chvíli

Vyrazit se dá i na zdejší singletraily nebo na rozhlednu Podvrší u Veselice, z níž lze spatøit celou chránìnou oblast. Na zaèátku kvìtna otevøelo i tøiadvacetihektarové arboretum Køtiny patøící mezi nejznámìjší lesoparky ve støední Evropì, na konci kvìtna se tu konají jarní dny otevøených dveøí.

V Brnì pak bude 18. a 19. kvìtna k vidìní 116 architektonicky cenných, zajímavých a obvykle nepøístupných míst v rámci Open House Brno. Letošní roèník má poukázat na èasto opomíjenou, pøitom pro tváø staveb i mìsta významnou ženskou architektonickou tvorbu.

Víno nonstop, v trucku nebo na výletì

S kvìtnem odstartovala ve vìhlasných vinaøských obcích Znojemska oblíbená vinaøská pohotovost. V Hnanicích, Šaldorfu, Šatovì a Vrbovci si vinaøi rozdìlili služby, takže se nestane, aby žíznivý návštìvník našel jen zavøené sklípky. Podobný servis funguje rovnìž v areálu Château Valtice na Bøeclavsku, kde je k dispozici nonstop prodejna.

Pøímo mezi rostoucí révou lze nalézt degustaèní stánky, bohaté je na nì zejména Znojemsko. Asi nejznámìjší se nachází na jedné z nejstarších vinic, na Šobesu poblíž Hnanic, další jsou hned vedle – u Staré vinice v Havraníkách a na Pekle v Šatovì. Všechny patøí Znovínu Znojmo. Pozadu nezùstává ani Lahofer, který má degustaèní místa v Karolininých sadech pod mikulášským kostelem a na vinném hrádku Lampelberg nedaleko Vrbovce.

Jinde slouží zákazníkùm vinná obdoba foodtruckù. Ten s názvem Široko daleko stojí u kaple na vrcholu vinièní tratì Pod Starým hradem Zámeckého vinaøství Bzenec na Hodonínsku. Jan Stávek zase postavil maringotku u kaplièky mezi øádky vinice U Vìtøáka s výhledem na Pálavu, celý Lednicko-valtický areál, Podluží a Malé i Bílé Karpaty. Další stánek tohoto typu pod názvem Vinice Coffeebar je zaparkovaný mezi vinohrady pod Svatým kopeèkem u Mikulova s nápoji od vinaøství Srholec.

S kvìtnem se také rozjíždìjí vinaøské akce. První sobotu v mìsíci odstartoval mezi Moravskou Novou Vsí a Velkými Bílovicemi na Bøeclavsku seriál výletù Krajem vína pro pìší, cyklisty i kolobìžkáøe, který pokraèuje 18. kvìtna v Modrých Horách a 3. èervna na Strážnicku. „Výlet v Modrých Horách provede malebnou kopcovitou krajinou kolem Boøetic, Kobylí, Vrbice a dalších, úèastníci zde navštíví ikonické rozhledny. Na Strážnicku si lidé projedou vinorodou krajinu v podhùøí Bílých Karpat a pro odvážlivce je pøipraven i poøádný výšlap na jeden z vrcholù – Žerotín,“ oznamuje Romana Tomášková z neziskové spoleènosti Partnerství, jež akce koordinuje.

Došková chalupa i arboretum. Skryté skvosty, které nemají narváno, ale překvapí - iDNES.cz (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Maia Crooks Jr

Last Updated:

Views: 5391

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Maia Crooks Jr

Birthday: 1997-09-21

Address: 93119 Joseph Street, Peggyfurt, NC 11582

Phone: +2983088926881

Job: Principal Design Liaison

Hobby: Web surfing, Skiing, role-playing games, Sketching, Polo, Sewing, Genealogy

Introduction: My name is Maia Crooks Jr, I am a homely, joyous, shiny, successful, hilarious, thoughtful, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.